Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Zvláštní užívání pozemních komunikací | Plzeň EPO

Zvláštní užívání pozemních komunikací

Pokud potřebujete z důvodu činnosti užívat pozemní komunikaci (např. při stavebních pracích, pro skládku materiálu, umístění předzahrádky apod.), musíte požádat o povolení zvláštního užívání komunikace.

Pro jaké činnosti je potřeba požádat o zvláštní užívání komunikace?

  • Užití dálnice, silnice nebo místní komunikace a silničního pomocného pozemku pro:
    • Umísťování a provozování reklamních poutačů
    • Umísťování, skládání a nakládání věcí nebo materiálů
    • Provádění stavebních prací
    • Zřizování vyhrazeného parkování
    • Zřizování a provoz stánků
    • Audiovizuální tvorbu
  • Umístění inženýrských sítí a jiných nadzemních nebo podzemních vedení všeho druhu v silničním pozemku, na něm nebo na mostních objektech.
  • Pořádání sportovních, kulturních, náboženských, zábavných a podobných akcí a shromáždění, jestliže by jimi mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost silničního provozu.

Co potřebujete?

  • Povolení k provozování předmětu činnosti v rámci zvláštního užívání, pokud je takové povolení zapotřebí podle zvláštních předpisů.
  • Stanovisko dotčených správních úřadů, pokud je to zapotřebí podle zvláštních předpisů.

Kolik to bude stát?

Za vydání rozhodnutí o povolení zvláštního užívání zaplatíte v závislosti na délce užívání 100 Kč (méně než 10 dní), 500 Kč (méně než 6 měsíců) nebo 1 000 Kč (déle než 6 měsíců).

Jak dlouho to bude trvat?

Žádost o povolení zvláštního užívání pozemních komunikací se doručí nejpozději 30 dní před dnem zahájením řízení.

Jak a kde podat?

Podle typu pozemní komunikace se žádost podává na:

Kontaktní informace pro magistrát a úřady městských obvodů

Pokud máte datovou schránku nebo uznávaný elektronický podpis, můžete žádost podat elektronicky. 

  1. Žádost o povolení zvláštního užívání komunikace (ePDF)

Pro žádost o povolení umístění předzahrádky je k dispozici samostatný formulář, který lze podat elektronicky na příslušný úřad městského obvodu. Kopii podané žádosti doručte také na:

  • Správu veřejného statku města Plzně (Klatovská třída 10 a 12, 301 00 Plzeň, svsinfo@plzen.eu, datová schránka 2hnk7u2)
  • Dopravní inspektorát Plzeň v případě nové a opakující žádosti o zřízení předzahrádky (U Borského parku 20, 301 00 Plzeň, mrpp.di@pcr.cz)
  1. Žádost o povolení zvláštního užívání komunikace - předzahrádka (ePDF)

Žádosti lze podat na předepsaném formuláři, nebo volnou formou s uvedením všech údajů na hlavičkovém papíru u právnických osob a fyzických osob podnikajících respektive formou dopisu u fyzických osob.

Formuláře pro Magistrát města Plzně (silnice II. a III. třídy)

  1. Žádost o povolení zvláštního užívání komunikace (Odbor dopravy MMP, DOC)

Formuláře pro Úřady městských obvodů (místní komunikace)

Formuláře pro jednotlivé úřady městských obvodů  a konkrétní způsob zvláštního užívání komunikace jsou k dispozici v boxu Formuláře ke stažení na této stránce.

Pro elektronické vyplnění formuláře ePDF a možnost podepsání uznávaným elektronickým podpisem formulář stáhněte a použijte aplikaci Acrobat Reader verze 7.0 a vyšší.