Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Poplatek za užívání veřejného prostranství | Plzeň EPO

Poplatek za užívání veřejného prostranství

Pokud budete užívát veřejné prostranství na základě vydaného povolení, musíte za užívání zaplatit místní poplatek příslušnému úřadu městského obvodu (správce poplatku) dle místa užívání. Ohlášení užívání musíte provést nejpozději v den vzniku poplatkové povinnosti, tedy v den zahájení užívání prostranství.

Za veřejné prostranství jsou považována všechna místa, která jsou určena k veřejnému užívání včetně přilehlé zeleně (vyjmenováno ve vyhlášce č. 4/2020 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství).

Zvláštním užíváním se rozumí provádění výkopových prací, umístění dočasných staveb a zařízení sloužících k poskytování prodeje a služeb, umístění stavebních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto veřejného prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo pro potřeby tvorby filmových a televizních děl.

Co potřebujete?

  • Povolení příslušného správního orgánu (správní rozhodnutí), vydaného na základě předchozí žádosti (související situace v části Mohlo by vás také zajímat)

Kolik to bude stát?

Výši místního poplatku stanovuje platná vyhláška č. 4/2020, najdete ho také v plném znění situace. Výši poplatku spočítáte podle užívané plochy, doby užívání a sazeb uvedených ve vyhlášce či plném znění situace.

Poplatek je splatný bez vyměření do 15 dnů ode dne, kdy bylo ukončeno užívání veřejného prostranství, a to na účet nebo do pokladny příslušného úřadu městského obvodu po přidělení variabilního symbolu úřadem pro konkrétní platbu.

Jak dlouho to bude trvat?

Poplatek zaplatťe do 15 dnů ode dne, kdy bylo ukončeno užívání veřejného prostranství.

Jak a kde podat?

Ohlášení užívání veřejného prostranství vyřizuje místně příslušný Úřad městského obvodu (dle místa užívaného prostranství). Ohlášení můžete osobně nebo písemně na předepsaném formuláři. Pokud máte uznávaný elektronický podpis nebo datovou schránku, můžete ohlášení podat elektronicky.

  1. Ohlášení užívání veřejného prostranství (ePDF)

Pro elektronické vyplnění formuláře ePDF a možnost podepsání uznávaným elektronickým podpisem formulář stáhněte a použijte aplikaci Acrobat Reader verze 7.0 a vyšší.