Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele | Plzeň EPO

Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele

Pokud potřebujete vyřídit převod vozidla, končí vám leasing, nebo jste nabyli vozidlo v rámci dědického řízení, musíte požádat o zápis změny vlastníka silničního vozidla.

O zápis změny vlastníka v případě převodu vlastnického práva (např. prodej vozidla) společně žádá dosavadní a nový vlastník a nový provozovatel silničního vozidla, není-li totožný s dosavadním nebo novým vlastníkem.

V případě přechodu vlastnického práva (např. dědictví) žádá o zápis změny vlastníka nový vlastník vozidla.

O zápis změny provozovatele vozidla společně žádá vlastník silničního vozidla a nový provozovatel silničního vozidla, nebo stávající provozovatel silničního vozidla, má-li být novým provozovatelem jeho vlastník.

Změnu vlastníka nebo provozovatele vozidla můžete podat na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností (nikoliv pouze na místně příslušném úřadu).

Co potřebujete?

K žádosti o změnu vlastníka nebo provozovatele budete potřebovat:

  • osvědčení o registraci silničního vozidla (malý techničák)
  • zelenou kartu povinného ručení, není-li silniční vozidlo vyřazeno z provozu
  • protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, který není starší než 1 rok (nedokládá se, pokud se současný provozovatel stane rovněž i vlastníkem)

K žádosti o změnu vlastníka přechodem vlastnického práva budete navíc potřebovat:

  • doklady o nabytí vlastnického práva k silničnímu vozidlu

Pokud jste dostali k podání žádosti plnou moc, nezapomeňte, že musí být opatřená úředně ověřeným podpisem nebo uznávaným elektronickým podpisem.

Kolik to bude stát?

Za zápis změn do registru vozidel zaplatíte:

  • u motocyklů do 50 cm3 300 Kč 
  • u motocyklů nad 50 cm3 500 Kč
  • u jiného motorového vozidla 800 Kč
  • u přípojného vozidla do 750 kg 500 Kč
  • u přípojného vozidla nad 750 kg 700 Kč
  • v případě ukončení leasingu (nebo v případě, že současný provozovatel se stane rovněž i vlastníkem) 50 Kč

Žadatel o první registraci nebo první přeregistraci použitého vybraného vozidla je povinen zaplatit poplatek v souvislosti s likvidací autovraků podle plnění mezních hodnot emisí ve výfukových plynech:

  • v případě splnění hodnot emisí EURO 2 poplatek 3000 Kč
  • v případě splnění hodnot emisí EURO 1 poplatek 5000 Kč
  • v případě nesplnění emisní hodnoty min. EURO 1 poplatek 10 000 Kč

Poplatek zaplatíte při podání žádosti na pokladně Odboru registru vozidel a řidičů hotově nebo bezhotovostně kartou.

Při využití elektronického podání prostřednictvím Portálu dopravy bude správní poplatek snížen o 20%, maximálně o 1000 Kč.

Jak dlouho to bude trvat?

Při osobním podání a doložení všech náležitostí zpravidla na počkání, nejpozději však do 30 dnů ode dne doručení písemné žádosti doložené předepsanými doklady.

Jak a kde podat?

Žádost o zápis změny vlastníka nebo provozovatele vyřizuje Odbor registru vozidel a řidičů Magistrátu města Plzně.

Elektronicky po přihlášení do Portálu dopravy (https://www.portaldopravy.cz/) nebo Portálu občana (https://obcan.portal.gov.cz/prihlaseni). Podmínkou pro přístup do Portálu dopravy či Portálu občana je použití prostředku elektronické identifikace (NIA ID, Mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identita ...).

Formulář je také k dispozici na informační přepážce Odboru registru vozidel Magistrátu města Plzně, kde můžete podání vyřídit osobně.

Využijte možnosti objednání na www.uradbezcekani.cz, kde si můžete také prohlédnout obsazenost přepážek v jednotlivých dnech týdne.