Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Poplatek ze psů | Plzeň EPO

Poplatek ze psů

Pořídili jste si psa staršího tří měsíců nebo vašemu štěněti právě byly tři měsíce? Je potřeba, abyste se do 15 dnů přihlásili k místnímu poplatku ze psů. Jakékoliv změny, které ovlivňují výši poplatku je nutné ohlásit také do 15 dnů.

Pes z útulku 1 rok bez poplatku

Pokud jste si osvojili psa z útulku provozovaného na území města Plzně, jste na následujících 12 měsíců osvobozeni od placení poplatku.

Co potřebujete?

  • Platný doklad totožnosti
  • Výpis z obchodního rejstříku u právnické osoby
  • Doklad o převzetí psa, pokud máte psa z plzeňského útulku
  • V případě žádosti o osvobození od poplatku rozhodnutí o přiznání příspěvku na péči, průkaz osoby s těžkým zdravotním postižením (průkaz ZTP nebo ZTP/P)
  • Doklad potvrzující pobírání důchodu, který je zároveň jediným zdrojem příjmu a jste mladší 65 let
  • Doklad o lovecké upotřebitelnosti psa, případně jiný doklad prokazující nárok na osvobození od poplatkové povinnosti
  • Očkovací průkaz psa

Kolik to bude stát?

Za jednoho psa v rodinném domě zaplatíte 500 Kč, v jiném umístění  900 Kč, za druhého a každého dalšího psa 1 500 Kč.

Pobíráte invalidní, starobní, vdovský/vdovecký nebo sirotčí důchod? Pokud důchod či souběh důchodů tvoří váš jediný zdroj příjmů nebo jste osoba starší 65 let, je poplatek za jednoho psa 200 Kč a za každého dalšího 300 Kč.

Poplatek ze psů je roční, v případě ohlášení přiznání důchodu nebo dovršení věku 65 let dojde ke změně sazby od počátku příštího kalendářního roku poplatkového období.

Jak dlouho to bude trvat?

K poplatku jste přihlášeni okamžikem podání žádosti.

Jak a kde podat?

Přihlášení k poplatku ze psů vyřizuje Úřad městského obvodu určený místem přihlášení nebo sídlem držitele psa. Přihlášení můžete podat osobně nebo písemně na předepsaném formuláři. Pokud máte zřízenou datovou schránku nebo vlastníte prostředek elektronické identifikace občana, můžete přihlášení k poplatku nebo oznámení zániku poplatkové povinnosti podat také online.

Přiznání k místnímu poplatku ze psů 

Oznámení zániku poplatkové povinnosti místního poplatku ze psů

Nahlášení čísla čipu psa


Co dál

Splatnost poplatku je nejpozději do 30. 6. každého roku.

Pokud je poplatek vyšší než 500 Kč, můžete jej rozdělit do dvou stejných částek splatných do 30. 6. a 30. 11. každého roku.