Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Vydání cestovních dokladů | Plzeň EPO

Vydání cestovních dokladů

Cestovní pas je doklad vydávaný občanům České republiky s územní platností do všech států světa. Opravňuje držitele k překračování státních hranic České republiky přes hraniční přechod. Potřebovat ho budete především při cestování do zemí mimo EU, k cestám do států Evropské unie vám bude stačit občanský průkaz.

Vydáván je výhradně cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji.

  • Nezapomeňte, že vlastní cestovní doklad potřebují při cestě do zahraničí také děti!
  • S občanským průkazem můžete cestovat i do některých států mimo EU, přičemž ale někde nejsou akceptovány všechny typy občanských průkazů (podrobnosti naleznete na webu Ministerstva zahraničních věcí). V každém případě důrazně doporučujeme se o aktuální možnosti cestování s konkrétním občanským průkazem informovat na zastupitelském úřadu státu, do kterého chcete vycestovat.
  • Žádost o vydání cestovního pasu můžete podat na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nejen na úřadu podle trvalého pobytu. Také pro vyzvednutí hotového dokladu můžete zvolit vybraný úřad, který v žádosti uvedete. Tato volba je zpoplatněna a nelze ji využít pro vyhotovení cestovního pasu ve zkrácených lhůtách.
  • Zkontrolujte si platnost cestovního pasu s předstihem a nenechávejte vyřízení nového průkazu na poslední chvíli. Standardní lhůta vyhotovení dokladu je 30 dnů, za vyšší poplatek jej lze vydat i do 5 pracovních dnů od podání žádosti. 
  • V případě naléhavé potřeby je cestovní pas možné vydat do 24 hodin od podání žádosti. V takovém případě si ale musíte vyhotovený doklad vyzvednout výhradně na Ministerstvu vnitra. S rychlejším vydáním cestovního pasu jsou spojeny vyšší správní poplatky.

Co potřebujete?

  • Platný doklad totožnosti
  • Rodný list – pokud jde o vydání dokladu pro nezletilého občana do věku 18 let 

Za dítě mladší 15 let musí žádost podat jeho zákonný zástupce. 

Pokud žádost podává občan starší 15 let, který je nezletilý, musí k žádosti připojit písemný souhlas zákonného zástupce s jeho ověřeným podpisem.

Pokud je zákonný zástupce při podání žádosti osobně přítomen, připojí svůj podpis na žádost před úředníkem.

Kolik to bude stát?

Výše poplatku je závislá na věku držitele dokladu a požadované lhůtě vyhotovení. Detailní přehled poplatků je uveden v plném znění popisu situace, zde uvádíme nejběžnější příklady:

  • za vyhotovení do 30 dnů ode dne podání žádosti pro občana staršího 15 let zaplatíte 600 Kč (za občana mladšího 15 let zaplatíte 100 Kč)
  • za vyhotovení do 5 pracovních dnů ode dne podání žádosti pro občana staršího 15 let zaplatíte 3 000 Kč (za občana mladšího 15 let zaplatíte 1 000 Kč)
  • za vyhotovení do 24 hodin pracovního dne od podání žádosti pro občana staršího 15 let zaplatíte 6 000 Kč (za občana mladšího 15 let zaplatíte 2 000 Kč)

V případě podání žádosti na Magistrátu města Plzně se poplatky hradí na oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů na náměstí Republiky 16, a to buď v hotovosti, nebo platební kartou.

Jak dlouho to bude trvat?

Cestovní pas je standardně vyhotoven do 30 dnů od podání žádosti, případně do 5 pracovních dnů nebo 24 hodin pracovního dne (zaplatíte vyšší správní poplatek).

Jak a kde podat?

V Plzni vydává cestovní doklady  Oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Odboru správních činností Magistrátu města Plzně.

Žádost o vydání cestovního pasu se vyplňuje na pracovišti úřadu, kde je také pořízena fotografie a provedeno sejmutí otisků prstů (otisky se snímají u osob starších 12 let).

Šetřete čas a využijte možnost objednání na www.uradbezcekani.cz, kde si můžete také prohlédnout obsazenost přepážek v jednotlivých dnech týdne.

Co dál

Další informace k vydávání cestovních dokladů v článku na webových stránkách města Plzně. 

Podmínky vycestování z ČR (webové stránky Ministerstva zahraničí ČR )

Cestování dětí (webové stránky Ministerstva vnitra ČR)