Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Vydání občanského průkazu | Plzeň EPO

Vydání občanského průkazu

Upozornění: V níže uvedeném základním popisu nelze postihnout všechny situace, které mohou při vydávání občanského průkazu nastat. Vždy je postupováno v souladu s platnou a účinnou právní úpravou, jejíž všechny podrobnost a související aspekty zde nelze uvést.  

Platný občanský průkaz (OP) musí mít každý občan starší 15 let, který nemá omezenou svéprávnost a má trvalý pobyt v České republice. Občanský průkaz může být na žádost vydán i občanovi mladšímu 15 let, jakož i občanovi, který nemá trvalý pobyt na území ČR; občanský průkaz může být vydán i občanovi, jehož svéprávnost byla omezena.

Při pořizování žádosti o občanský průkaz jsou mj. pořizovány otisky prstů žadatele o vydání občanského průkazu (otisky se nepořizují u osoby mladší 12 let).

Standardně vydávaný občanský průkaz (e-OP) se vydává na různou dobu platnosti podle věku žadatele (1 rok ode dne vydání, je-li vydán osobě, která dosáhla věku 12 let, u níž je dočasně fyzicky nemožné pořídit otisky prstů rukou, mladší 15 let s platností na 5 let, starší 15 let do dovršení jejích 70 let s platností na 10 let, starší 70 let s platností na 35 let).

Dále lze v některých případech vydat tzv. dočasný občanský průkaz. To je občanský průkaz, který se vydá:

  • z důvodu technické závady na zařízení zabezpečujícím zpracování a přenos dat potřebných k vydání občanského průkazu nebo na výrobní technologii potřebné k vydání občanského průkazu, která trvá déle než 7 dnů, nebo
  • v důsledku přírodní katastrofy nebo jiné mimořádné události.

Příslušné informace o případech, kdy se tak má postupovat, by byly zveřejněny na úřední desce Ministerstva vnitra ČR a pověřeného úřadu.

Dočasný občanský průkaz se vydá rovněž na žádost osoby, která nabyla státní občanství České republiky prohlášením nebo udělením, pokud o něj požádá do 2 měsíců ode dne nabytí státního občanství České republiky prohlášením nebo udělením.

Tento typ občanského průkazu má výrazně zkrácenu dobu platnosti a není prostředkem pro uložení nebo užití dat pro elektronické využití občanského průkazu.

  • E-OP můžete využít pro svoji elektronickou identifikaci při komunikaci s informačními systémy veřejné správy. Při převzetí e-OP, případně i kdykoliv později, budete mít možnost tuto službu aktivovat.
  • Žádost o vydání e-OP můžete podat na kterémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nejen na úřadu, pod který spadáte místem trvalého pobytu. Také pro vyzvednutí hotového průkazu můžete zvolit libovolný úřad, který v žádosti uvedete – tato volba je zpoplatněna a nelze ji využít pro vyhotovení OP ve zkrácených lhůtách. 
  • V případě naléhavé potřeby je e-OP možné vydat do 24 hodin od podání žádosti. V takovém případě si ale vyhotovený průkaz musíte vyzvednout výhradně na Ministerstvu vnitra. S rychlejším vydáním OP jsou spojeny vyšší správní poplatky.

Co potřebujete?

  • Dosavadní občanský průkaz (pokud je dosavadní občanský průkaz neplatný, předložíte rodný list).
  • Rodný list s sebou vezměte v případě, že vyřizujete občanský průkaz pro občana mladšího 15 let, nebo žádáte o svůj první OP po dosažení věku 15 let .
  • Pokud došlo ke změně údajů zapisovaných do OP, tyto změny doložte.

Pokud nemůžete předložit dosavadní občanský průkaz (ztráta, odcizení, poškození, zničení), musíte se prokázat dalšími doklady (rodný list, cestovní pas, řidičský průkaz).

Nezapomeńte, že občan mladší 15 let nemůže o vydání občanského průkazu požádat sám, žádost za něj vyřizuje jeho zákonný zástupce.

Kolik to bude stát?

Výše poplatku závisí na typu vydávaného dokladu a požadované lhůtě vyhotovení. V případě podání žádosti na Magistrátu města Plzně se poplatky hradí na přepážce oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů na náměstí Republiky 16, a to buď v hotovosti, nebo platební kartou.

Zde jsou uvedeny nejběžnější příklady správních poplatků:

  • Standardně vydávaný občanský průkaz

    • vyhotovení do 30 dnů ode dne podání žádosti pro občana staršího 15 let je zdarma (za občana mladšího 15 let zaplatíte 100 Kč)
    • za vyhotovení do 5 pracovních dnů ode dne podání žádosti pro občana staršího 15 let zaplatíte 500 Kč (za občana mladšího 15 let zaplatíte 300 Kč)
    • za vyhotovení do 24h pracovního dne od podání žádosti pro občana staršího 15 let zaplatíte 1 000 Kč (za občana mladšího 15 let zaplatíte 500 Kč)

Jak dlouho to bude trvat?

Standardně vydávaný občanský průkaz bude hotový do 30 dnů od podání žádosti, případně do 5 pracovních dnů nebo 24 hodin pracovního dne (zaplatíte vyšší správní poplatek).

Dočasný občanský průkaz je vydáván ve lhůtě do 5 pracovních dnů ode dne podání žádosti o jeho vydání.

Jak a kde podat?

V Plzni vydává občanské průkazy  Oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Odboru správních činností Magistrátu města Plzně.

Při vyřizování žádosti o e-OP nevyplňujete předem žádost ani nepředkládáte fotografii. Žádost je vyplněna přímo na přepážce, současně se pořídí fotografie, otisky prstů a připojíte vlastnoruční podpis.

Šetřete čas a využijte možnost objednání na www.uradbezcekani.cz, kde si můžete také prohlédnout obsazenost přepážek v jednotlivých dnech týdne.