Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Žádost o koncesi pro fyzické osoby | Plzeň EPO

Žádost o koncesi pro fyzické osoby

Pro provozování některých živností vymezených živnostenským zákonem potřebujete koncesi, tedy státní povolení. Pro získání koncese je zapotřebí prokázat odbornou způsobilost a v některých případech splnit některé další podmínky.

Koncesované živnosti jsou uvedené v Příloze č. 3 k zákonu č. 455/1991 Sb. (PDF)

Co potřebujete?

Fyzická osoba k žádosti přikládá:

  • Je-li fyzická osoba občanem jiného členského státu EU, předkládá výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný příslušným soudním nebo správním orgánem členského státu nebo členského státu posledního pobytu, nebo výpis z evidence Rejstříku trestů s přílohou obsahující informace, které jsou zapsané v evidenci trestů členského státu, jehož je občanem nebo členského státu posledního pobytu; je-li členským státem posledního pobytu Česká republika, vyžádá si výpis z Rejstříku trestů živnostenský úřad sám. Pokud stát takový výpis nebo doklad nevydává, předkládá čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo příslušným orgánem členského státu, jehož je občanem, nebo státu posledního pobytu (ne starší 3 měsíců).
  • Je-li fyzická osoba občanem jiného než výše uvedených států, a nemá-li na území České republiky povolen trvalý pobyt, předkládá výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný státem, jehož je občanem. Pokud stát takový výpis nebo doklad nevydává, předkládá čestné prohlášení o bezúhonnosti učiněné před notářem nebo orgánem státu, jehož je občanem, nebo orgánem státu posledního pobytu (ne starší než 3 měsíce).
  • Doklad může být nahrazen dokladem o odborné způsobilosti, pokud prokazuje i bezúhonnost.
  • Prohlášení odpovědného zástupce (je-li ustanoven), že souhlasí s ustanovením do funkce, podpis na prohlášení musí být úředně ověřen, neučiní-li odpovědný zástupce prohlášení osobně před živnostenským úřadem.
  • Doklad prokazující odbornou způsobilost podnikatele, popř. jeho odpovědného zástupce.
  • Doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor, do nichž fyzická osoba umístila sídlo, liší-li se od bydliště ohlašovatele.
  • Doklad o zaplacení správního poplatku.

Kolik to bude stát?

Za podání žádosti při vstupu do živnostenského podnikání zaplatíte 1 000 Kč.

Za další žádost bez ohledu na očet živností zaplatíte 500 Kč

Poplatek se vybírá jen jednou, pokud bylo ohlášeno současně více živností nebo pokud je současně ohlášena živnost a podána žádost o koncesi. Poplatek je možno uhradit v hotovosti na živnostenském úřadu nebo poštovní poukázkou, bankovním převodem či platební kartou.

Jak dlouho to bude trvat?

Do třiceti dnů ode dne doručení žádosti živnostenskému úřadu, pokud jsou splněny všechny náležitosti.

Živnostenský úřad do pěti dnů ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese provede zápis do živnostenského rejstříku.

Jak a kde podat?

Žádost vyřizuje Živnostenský úřad Magistrátu města Plzně a podává se na jednotném registračním formuláři pro fyzické osoby. Ten je k dispozici na pracovišti úřadu nebo si jej můžete stáhnout.

  1. Formulář žádosti o koncesi pro fyzické osoby (PDF)

Pokud máte datovou schránku nebo zaručený elektronický podpis, můžete žádost podat elektronicky.

Informace k jednotnému registračnímu formuláři (WWW)

Využijte možnosti objednání na www.uradbezcekani.cz, kde si můžete také prohlédnout obsazenost přepážek v jednotlivých dnech týdne.