Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Hlášení trvalého pobytu | Plzeň EPO

Hlášení trvalého pobytu

Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu, kterou si zvolíte zpravidla v místě, kde máte rodinu, byt nebo zaměstnání. Místem trvalého pobytu narozeného dítěte je místo trvalého pobytu matky v době jeho narození. Pokud chcete změnit trvalé bydliště, musíte podat žádost.

Můžete mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu určeném pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci a je označený číslem popisným, evidenčním, popřípadě orientačním.

Měníte trvalý pobyt? Pak musíte počítat s další administrativou spojenou s novou adresou. Například pokud vlastníte motorové vozidlo, bude třeba změnit údaje v technickém průkazu, změnu musíte oznámit do 30 dnů i na zdravotní pojišťovně, do 15 dnů na živnostenském úřadě, pokud pobíráte důchod, je třeba informovat také ČSSZ. Kromě toho dejte vědět do banky, dodavateli energií, ošetřujícímu lékaři, zaměstnavateli, telefonnímu operátorovi atd.

Co potřebujete?

  • Platný občanský průkaz, nebo v případě nahlášené ztráty jiný doklad prokazující totožnost (cestovní pas, řidičský průkaz).
  • U dětí do 15 let rodný list a občanský průkaz dítěte, pokud byl vydán.
  • Doložit vlastnictví, nebo oprávněnost užívání nemovitosti (např. nájemní smlouvou), nebo předložit úředně ověřený souhlas oprávněné osoby, tedy někoho, kdo má právo užívat místo (ať už celý objekt nebo část), které chcete uvést jako svoje nové trvalé bydliště.

Úředně ověřený souhlas oprávněné osoby s užíváním nemovitosti nemá standardizovanou podobu, sepište jej sami, jednoduše do něj uveďte základní sdělení, kdo s čím souhlasí a nechte podpis úředně ověřit – třeba na některé z poboček České pošty. Souhlas vůbec nemusíte řešit, pokud sebou oprávněnou osobu rovnou vezmete na úřad, kde chcete žádost vyřídit.

Pokud jste vlastník nemovitosti nebo vlastníte k dotčenému objektu například věcné břemeno, ujistěte se, že jsou tyto údaje uvedeny v katastru nemovitostí. Pokud ne, musíte je úřadu při podání žádosti doložit.

Kolik to bude stát?

Za ohlášení změny místa trvalého pobytu zaplatíte 50,- Kč (děti do 15 let zdarma). 

Jak dlouho to bude trvat?

Žádost je vyřízena na počkání.

Jak a kde podat?

Ohlášení je nutné provést osobně na pracovišti úřadu městského obvodu v místě nového trvalého pobytu.

Pod jaký obvod spadáte můžete zjistit např. v Mapovém portálu města Plzně, vyhledáním konkrétní adresy (ulice a čísla popisného nebo orientačního).