Časový limit pro iView byl překročen. Současně se zobrazí uplynulý content, který byl uložen do paměti. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Časový limit pro iView byl překročen. V mezipaměti (cache) neexistuje content, který by bylo možno zobrazit. Pro vyvolání aktualizovaného contentu zvolte 'Nové zavedení'. Musíte případně počkat, než paměť vyvolá content ze zdroje. Nové zavedení
Vydání řidičského průkazu | Plzeň EPO

Vydání řidičského průkazu

Řidičský průkaz je doklad prokazující oprávnění k řízení motorových vozidel. Pokud jste úspěšně zakončili autoškolu, rozšířili jste si řidičské oprávnění o další skupinu vozidel, končí vám platnost řidičského průkazu, byl vám průkaz odcizen, došlo k jeho ztrátě nebo potřebujete průkaz vyměnit, je potřeba požádat o vydání řidičského průkazu.

 

Co potřebujete?

  • Platný doklad totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas)
  • Stávající řidičský průkaz (v případě výměny nebo změny údajů)
  • Při odcizení řidičského průkazu doklad o nahlášení události na Policii ČR
  • Doklad prokazující obvyklé bydliště žadatele, pokud nemá na území ČR trvalý pobyt, kterým je zejména:
    • osvědčení o registraci podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky
    • výpis z katastru nemovitostí potvrzující vlastnická práva k nemovitosti
    • nájemní smlouva k nemovitosti
    • potvrzení zaměstnavatele o zaměstnání
    • výpis z živnostenského rejstříku
  • Čestné prohlášení žadatele, že mu jiným státem nebyl uložen zákaz řízení motorových vozidel a jeho řidičské oprávnění nebylo pozastaveno nebo odejmuto, nebo že již uplynula doba, na kterou byl zákaz uložen, nebo doba pro opětovné udělení řidičského oprávnění
  • Pro udělení řidičského oprávnění musí být také k žádosti přiložen:
    • posudek o zdravotní způsobilosti
    • doklad o odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel zařazených do příslušné skupiny vozidel, který nesmí být starší než 6 měsíců

Formulář čestného prohlášení je k dispozici na pracovišti Odboru registru vozidel a řidičů.

Kolik to bude stát?

Za vydání řidičského průkazu zaplatíte správní poplatek ve výši 200 Kč.

Výměna řidičského průkazu, kterému končí platnost, je bezplatná.

Při žádosti o vydání řidičského průkazu do 5 pracovních dnů zaplatíte 700 Kč (nelze využít při vydání prvního řidičského průkazu).

Poplatek zaplatíte při podání žádosti na pokladně Odboru registru vozidel a řidičů hotově, nebo bezhotovostně platební kartou.

Jak dlouho to bude trvat?

Řidičský průkaz bude vydán nejpozději do 20 dnů, případně do 5 pracovních dnů za vyšší správní poplatek (nelze využít při vydání prvního řidičského průkazu) od podání žádosti.

Náhradní řidičský průkaz při ztrátě nebo poškození řidičského průkazu je při doložení všech náležitostí vydán na počkání.

Jak a kde podat?

Osobně na Odboru registru vozidel Magistrátu města Plzně, žádost se podává na formuláři, který vytiskne pracovník odboru ze systému registru řidičů.

Elektronicky po přihlášení do Portálu dopravy (https://www.portaldopravy.cz/) nebo Portálu občana (https://obcan.portal.gov.cz/prihlaseni), a to v případě uplynutí platnosti nebo blížícího se konce platnosti Vašeho řidičského průkazu, ne však dříve než 90 dnů před koncem platnosti (bez správního poplatku).

Dále v případě odcizení, ztráty, změny údajů (jméno, příjmení) za správní poplatek 200 Kč za vydání ŘP do 20 dnů od podání žádosti nebo vydání ve zkrácené době, tj. do 5 pracovních dnů za správní poplatek 700 Kč. Při elektronickém podání prostřednictvím Portálu dopravy bude poplatek snížen o 20%. Správní poplatky budou vybrány u přepážky při vydání řidičského průkazu.

Podmínkou pro podání žádosti je mít přístup do Portálu dopravy či Portálu občana (NIA ID, Mobilní klíč eGovernmentu, bankovní identita ...)

Vyzvednutí řidičského průkazu osobně, případně prostřednictvím zmocněné osoby na základě ověřené plné moci.

Využijte možnosti objednání na www.uradbezcekani.cz, kde si můžete také prohlédnout obsazenost přepážek v jednotlivých dnech týdne.